Sinema Salonu Abonelik Sisteminin “MoviePass” Özelinde Geleceği

Sinema Salonu Abonelik Sistemi

Bir süre önce ana hissedarları ‘Helios and Matheos Analytcs’ firması olan ve Amerikada 2011 yılında kurulan en popüler abone esaslı Sinema Salonu bileti sağlayıcısı MoviePass hakkında skandal sayılabilecek bir haber patlamıştı.

İddiaya göre şirket üyelerinin kişisel ve kredi kartı bilgilerini çaldırmıştı.

Böylece tüm saygınlığını yitirmiş ve yeni üye kabul etmeyerek, ana sayfasında “büyük değişikliklerin yolda olduğu” duyurusunu yapmıştı.

Fakat ne yazık ki ülkemizdeki “Sinemia”nın ABD’deki rakibi Sinema Salonu abonelik girişimi MoviePass, ana şirketi “Helios and Matheson” tarafından hazırlanan bir basın bülteni ile 14 Eylül’de kapacanacağını duyurdu.

Duyuruda MoviePass ‘in sermayesini yeniden düzenleme  çabalarının bugüne kadar başarılı olamadığını dile getiren şirket, MoviePass için fon aramaya devam edeceklerini de belirtti.

Sinema Salonu Abonelik Sisteminin Öncüsü “MoviePas” bir dönemin en parlak girişimlerinden biri olarak kabul görüyordu.

Şu günlerde yaşadığı sıkıntılı durumun ana sebeplerinden biri de ABD’de ortalama sinema bileti fiyatlarının yükselmiş olması. Böylece MoviePass’ ın sunduğu (9.99 $/ay bedele sınırsız sayıda bilet) servisi karşılamak imkansız hale gelmiş durumda.

‘National Association of Theater Owners – Ulusal Sinema Salonu Sahipleri Derneği’ne göre Amerika Birleşik Devletlerinde 2018 – 2019 sezonları ortalama sinema bileti fiyatı 9.11 $. Bu fiyat daha ziyade şehir merkezlerinde yer alan sinema salonlarında geçerli. Ulaşım maliyeti de hesaba katıldığında bir çok ailenin neden evlerinde oturup televizyondan Netflix gösterilerini tercih ettiklerini anlamak kolay olsa gerek.

Her ne kadar sinema izleyicisi için çok cazip olsa da, ayda 10 $ fiyatla sınırsız sayıda sinema bileti sunmak var olan bilet fiyatları hesaba katıldığında devam edemeyecek bir opsiyon. İşin ironik tarafı bu cazip fiyatın bile düzenli olarak sinemaya giden bir kitle oluşturamamış olması.

Günümüzün çeşitliliği sürekli artan eğlence olanaklarının rekabeti karşısında sinema salonlarına giden izleyici sayısı düzenli azalıyor.

Bu durum Sinema salonu işleticilerini zaten bir takım önlemler almaya zorlamıştı. Salonların konforunu arttırmak, ses kalitesini yükseltmek, yeme-içme olanakları sunmak vs gibi.

Bu bağlamda MoviePass ilk ortaya çıktığında bir kurtarıcı gibi karşılandı.  Ayda yaklaşık on dolara limitsiz sinema bileti opsiyonu ile 20 000 üye sayısından başlayarak üç milyon üye sayısına ulaştı.

Bu izleyiciler daha önceki alışkanlıklarının dışındaki saatlerde ve sıklıkta sinema salonu’na gittiler ve büyük stüdyoların ‘Blockbuster – Gişe Kapatan’ filmlerinin ilk hafta gösterimlerini tercih ettiler. MoviePass izleyicileri arasında 2018’de THR (The Hollywood Reporter) tarafından yapılan bır araştırma altı aylık zaman periyotunda üyelerin, üye olmayanlardan altı adet fazla film izlediklerini göstermiş. Ayrıca ‘Rotten Tomatoes’ sitesinin sıralamasında düşük skorlu filmleri ve ‘Blockbuster’ filmlerin dışında ilginç filmleri, bağımsız filmleri izlemeyi tercih ediyorlarmış.

Böylece genel olarak “MoviePass” üyelerinin daha maceracı bir yapıda olduğu söylenebilir.

Bu izleyiciler olanak sağlandığında büyük stüdyo yapımlarının konfor zonun’dan çıkarak daha yeni ve ilginç yapımların peşinde koşabilirler. Fakat bilet fiyatları yüksek olduğu için sinema seyircisi bilinmedik bir filmi izlemek riskini göze alamıyor. Bilindik popüler tarz filmleri izlemeyi ister istemez tercih ediyor..

Bağımsız filmlerin bu ikilemine değişken bilet fiyatları veya değişik tarz bilet aboneliği servisleri çözüm getirebilir. Bir roket hızıyla yükselen MoviePass eninde sonunda ölüme mahkum olsa bile farklı modeller uygulayabilen sinema salonu abonman servislerinin yaşayacağını söylemek geçersiz bir öngörü değildir. Örneğin “AMC’s Stubs A-List” programı 900 bin abone sayısına, “Cinemark Movie Club”  ise  800 bin abone sayısına ulaşmış durumdalar. Bunların yanısıra bazı büyük sinema salonu zincirleri de kendi özel abonelik servislerini oluşturarak oyuna katılıyorlar.

Abonelik servisi diğer bir çok ticari alanda başarıyla uygulanan, tüketicinin de aşina olduğu bir yöntem.

Bu yöntemin sinema endüstrisine katkı yapmaya devam edeceği de kesin. Önemli olan MoviePass’ ın yaptığı hatalardan ders çıkararak sistemi akıllıca uygulamak.

Şeffaflık, iyi müşteri ilişkileri, güvenlik izleyicinin beklentisini kestirmek, akıllı fiyat stratejisi vs gibi unsurlar dikkate alınarak uygun ve rekabet gücü yüksek bir iş modeli yaratılabilir..

Kaynak:

www.moviepass.com

www.webrazzi.com

www.cnn.com

.

Please follow and like us:
Pin Share
RSS
Follow by Email